Lavrov v Sýrii: Prezident Asad podporuje pokračovanie misie arabských štátov

07.02.2012 Celý región

Damask/Moskva 7. februára (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že sýrsky prezident Bašár Asad ho ubezpečil o \"plnej odhodlanosti\" presadzovať snahy ktorejkoľvek strany o ukončenie násilia v Sýrii. Informovali o tom ruské tlačové agentúry.

Asad tiež podľa Lavrova vyjadril záujem o pokračovanie a rozšírenie pozorovateľskej misie Ligy arabských štátov v Sýrii. Ruský minister dodal, že prezident Asad čoskoro oznámi termín referenda o novej ústave. Príslušná komisia už pripravila jej návrh.

Lavrov v Damasku na začiatku rokovaní so sýrskym prezidentom vyhlásil, že Moskva chce, aby Arabi žili v mieri. Tiež uviedol, že sýrsky líder si uvedomuje svoju zodpovednosť.

Lavrovova návšteva sa koná niekoľko dní po tom, čo spojenci Sýrie Rusko a Čína vetovali rezolúciu Bezpečnostnej rady (BR) OSN, navrhnutej západnými a arabskými krajinami. Tá odsudzuje krvavé potláčanie sýrskych odporcov režimu prezidenta Asada a vyzýva ho, aby odovzdal niektoré svoje právomoci svojmu zástupcovi. Sýrska vláda už predtým odmietla tento arabský plán a označila ho za zasahovanie do vnútorných záležitostí krajiny.
 

Vyberte región